Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. Reklam: News Tanıtım

Tekno Cini – Teknocini.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Türkiye’nin Karayolu Ulaşımında Teknolojik Atılımlar

Türkiye’nin Karayolu Ulaşımında Teknolojik Atılımlar

admin admin -
34 0

Türkiye’de Köprü ve Tünel Yatırımları

Türkiye, son yıllarda karayolu ulaşımında önemli atılımlar yaparak 1915 Çanakkale Köprüsü, Ovit Tüneli gibi önemli tesisleri hizmete aldı. Ülke genelinde 9.872 köprü ve viyadük bulunuyor. Bu yapıların toplam uzunluğu 775 km’yi aşıyor. Tünel yapımında son 22 yılda yüzde 1400’den fazla bir artış yaşandı ve 2003’te toplam uzunluğu 50 km olan 83 tünelin toplam uzunluğu 753 km’ye, sayısı ise 395’e ulaştı. Türkiye’nin bu yapıları arka planda teknolojik gelişimi barındırıyor ve inşa edilen köprüler, viyadükler ve tüneller modern teknolojilerle donatıldı.

Hibrit Tasarımlarla Yapılan Köprüler

Özellikle hibrit tasarım köprüler dikkat çekiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, asma köprü ile gergin eğik askılı köprü teknolojisinin birleşiminden oluşuyor ve kuleleri 322 metre yüksekliğe sahip. Üçüncü kıtalar arası köprü olan Yavuz Sultan Selim, Eyfel Kulesi’nden daha yüksek kulelere sahip. Köprü üzerinde 2 demiryolu ve 8 karayolu şeridi bulunuyor.

Zigana ve Ovit gibi Tüneller

Zigana Tüneli, 15 km’yi aşan bir uzunluğa sahip olup Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. büyük çift tüp karayolu tüneli olarak hizmet veriyor. Tünelde kullanılan yenilikçi havalandırma sistemleri, cam elyaf boruları ve SCADA sistemi gibi teknolojilerle donatıldı.

İnovasyon ve Altyapı Güçlendirmeleri

Özellikle viyadük yapımında da Türkiye ilerleme kaydediyor. Eğiste Hadimi Viyadüğü, 166 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin en yükseği konumunda. Türkülerimize konu olan Kömürhan Köprüsü ise dengeli konsol köprüsü olarak yeniden inşa edildi. Ayrıca, Avrasya Tüneli’nde dünyanın ilk iki katlı karayolu geçişi gerçekleştirildi.

Bu teknolojik gelişmelerin yanı sıra, Türkiye’nin ‘en akıllı yolu’ unvanını kazanan Ankara-Niğde Otoyolu ve yerli üretim olay algılama sistemleriyle donatılan köprü ve tüneller, ülkenin ulaşım altyapısını güçlendiriyor. Toplamda 500 trafik sensörü, 1,3 milyon metre fiber optik kablo, 9 meteorolojik ölçüm istasyonu ve 208 olay algılama kamerası gibi teknolojilerle donatılan Türkiye’nin karayolu ağı, akıllı ulaşım sistemleriyle yönetiliyor.

İlgili Yazılar