Ekonomi Politikalarının Meyveleri Toplanmaya Başladı
Ekonomi yönetiminin yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü ekonomi politikaları yavaş yavaş meyvelerini veriyor. Son dönemde uluslararası bazı kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken, TL varlıklara olan ilgi de artmaya devam ediyor. Bu durum, Türkiye’nin risk primini olumlu yönde etkilerken, fonlama maliyetlerindeki iyileşme de göze çarpıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2023 yılının ilk 5 ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti” ifadesini kullanmıştı.
Kredi Derecelendirme Kuruluşlarından Olumlu Sinyaller
Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, Fitch Ratings de notunu “B”den “B+”ya çıkarmıştı. Moody’s ise not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Analistler, enflasyonda kalıcı yavaşlamanın sağlanabilmesi ve cari açıkta düşüşün gerçekleşmesi durumunda Moody’s’in not artışı yapabileceğini öngörüyor.
Borsa İstanbul ve Ödemeler Dengesi
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi rekor kırmaya devam ediyor. Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 38 yükselen BIST 100 endeksi, dünya genelinde en iyi performansı sergileyen endekslerin başında geliyor. Ayrıca, ödemeler dengesindeki iyileşme devam ediyor. Nisanda TÜFE ve Yİ-ÜFE’de artış görülürken, dış ticaret ve turizm gelirlerindeki artış cari dengeyi olumlu etkiliyor.