İlk 10 İl Değişmedi, İstanbul ve Ankara Arasındaki Rekabet Gücü Açıldı
TÜRKONFED ve EDAM, “Türkiye için Bir Rekabetçilik Endeksi 2023” raporunu yayınladı. Rapora göre, 2014’te hazırlanan endeksle karşılaştırıldığında, Tekirdağ’ın 11. sıraya gerileyerek Yalova’ya yerini bırakması dışında ilk 10 ilde değişiklik olmadı. Ancak İstanbul ve Ankara ile diğer iller arasındaki rekabet gücü makasının giderek açıldığı belirlendi.
Bölgesel Dengesizliklerde Düzelme Kaydedilmedi
Rapora göre, Türk ekonomisinin içerdiği bölgesel dengesizliklerde son 10 yılda bazı istisnalar dışında düzelme kaydedilmedi. İstanbul’un üretim yükünü çekme ağırlığının arttığı, ekonomik faaliyetin İstanbul ve Ankara ile batı kıyı illerinde yoğunlaştığı ve yapısal değişikliklerin gerçekleşmediği belirtildi. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya nüfuz eden bir düzelme eğilimi de saptanmadı.
İstanbul, Ankara ve İzmir Sıralamada Üst Sıralarda
İstanbul’un birinci sırada yer aldığı sıralamada Ankara ikinci, İzmir ise üçüncü sırada yerini korudu. 81 il arasında sıralaması en fazla yükselen iller ise Çorum, Ordu ve Kastamonu oldu. Batı Karadeniz en çok rekabet gücü artan bölge olarak öne çıkarken, Ege, Batı Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde düşüş yaşandı.
Nitelikli Eğitim Rekabetçilik Farkını Kapatabilir
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez’e göre, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri bölgelerarası ekonomik adaletsizlik. Rekabet gücünün artması ve iller arasındaki farkın kapanması için nitelikli iş gücüne ve nitelikli eğitime ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Sönmez, rekabetçilik farkının nitelikli eğitimle kapatılabileceğini belirtti.
EDAM: Politika Yapıcılara Işık Tutacak
EDAM Direktörü Sinan Ülgen ise, bölgesel rekabetçilik endeksinin ekonomik kalkınma, yatırımların çekilmesi, kaynak yönetimi, politika oluşturma ve sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip olduğunu ifade ederek, TÜRKONFED ve EDAM’ın raporunun politika yapıcılara bölgesel kalkınma politikaları konusunda ışık tutacağını umut etti.