Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. Reklam: News Tanıtım

Tekno Cini – Teknocini.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Beyan Dönemi Bilgileri

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Beyan Dönemi Bilgileri

admin admin -
219 0

Geçen Yıl Beyan Dönemi Detayları

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçen yıl elde edilen gelirlere ilişkin 1 Mart’ta başlayan gelir vergisi beyan döneminin 5 Nisan’da sona erdiğini açıkladı. Bu dönemde;

  • 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi.
  • Beyannamelerle 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi.
  • Geçen yıla oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrah miktarında yüzde 107, hesaplanan vergide ise yüzde 101 artış sağlandı.

Teşekkür ve Uyarılar

GİB, kira ve ücret gibi gelirleri için beyanname veren 1,8 milyon mükellefe teşekkür ederken, ticari, zirai ya da serbest meslek kazancı açısından bildirimde bulunan 2,6 milyon mükellefe de zamanında beyanname verdikleri için SMS göndererek teşekkür etti.

Ayrıca, beyan döneminin sona ermesinin ardından beyanname vermeyen mükellefler de belirlendi. Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi gibi kurumlardan elde edilen bilgilerle yapılan analizler sonucunda;

  • Beyanname vermeyen 362 bin mükellef tespit edildi.
  • İş yerlerini kiraya veren ve beyanname vermeyen 15 bin mükellef belirlendi.
  • Gayrimenkul alım satımı yaparak gelir elde eden ve beyanname vermeyen 32 bin mükellef saptandı.

Vergi Uyarısı ve İşlemler

GİB, vergi dairelerine bildirilecek mükellefler için çalışmalara başladı ve vergi dairelerine bildirimlerin kısa sürede yapılması bekleniyor. 2023’te beyanname vermeyen mükelleflerin, pişmanlıkla bildirimde bulunma imkanı olduğu da duyuruldu.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyannameler verilebilmekte ve vergiler yine bu sistem üzerinden banka kartı ya da kredi kartı ile ödenebilmektedir. Vergi dairesi tarafından yapılan uyarıya rağmen beyanname verilmediği takdirde vergiler cezalı kesilmektedir.

İlgili Yazılar