Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. Reklam: News Tanıtım

Tekno Cini – Teknocini.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Azerbaycan Ada Üniversitesi

Azerbaycan Ada Üniversitesi

haber haber -
14 0

Azerbaycan Ada Üniversitesi

Azerbaycan Ada Üniversitesi Azerbaycan’da eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarından biridir. Bu üniversite 2006 yılında Azerbaycan diplomatik akademisi ismi ile Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kuruldu. Üniversite Cumhurbaşkanı kararı ile 13 Ocak 2014 yılında Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi ve Bilgi Teknolojileri Üniversitesi olarak isim değiştirmiştir. Üniversitenin temel amacı Azerbaycan dış işlerinde diplomatik anlamda kariyer yapmak isteyen uzmanlar yetiştirmektir. TQDK sınavında 640 ve üzeri puan alan öğrenciler 1 sömestr 700 puan toplayan öğrenciler ise 1 öğretim yılı boyunca eğitim alma hakkına sahip olur. Öğrencinin bir sonraki sömestr ödeyeceği eğitim hakkı miktarına her sömestr tekrardan bakılır.

Ayrıca Azerbaycan Ada Üniversitesi temelini atan rektör, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve aynı zamanda Washington eski büyükelçisi olan Hafız Paşayev olmuştur. Bu üniversite 2011 senesinde Bakü’de Dede Korkut parkında bulunan Green and Smart isimli kampüse taşındı. Azerbaycan Ada Üniversitesi 2010 yılından bu yana lisans alanında eğitimler verir.

Azerbaycan Bakü Tıp Üniversitesi

Genel kapsamda Bakü Azerbaycan Tıp Üniversitesi Azerbaycan sağlık birimlerine eczacı, doktor, fizyoterapist, harp doktoru, diş hekimi, aile hekimi yetiştirir. 1919 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti meclis kararı ile Bakü devlet üniversitesi bünyesinde açılan fakültelerden biri de Azerbaycan tıp fakültesidir.

Azerbaycan’da tıp biliminin gelişimine Bakü Azerbaycan Tıp Üniversitesi büyük katkı sağlamıştır. 1919 yılında Azerbaycan’ın ünlü cerrahlarından Prof. İ. Ruzumovski’nin çabaları ile Bakü tıp fakültesinde eğitim programları ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Azerbaycan Bakü Tıp Üniversitesi Fakülteler ve Bölümler

Bakü Üniversitesi bünyesinde 2 tıp fakültesi bulunur. Bunun dışında çocuk sağlığı ve hastalıkları fakültesi, eczacılık fakültesi, koruyucu tıp ve biyoloji fakültesi, diş hekimliği fakültesi, askeri tıp fakültesi yer alır. Tıp fakültelerinin ilki temel tıp eğitimi verir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları, mikrobiyoloji, akciğer hastalıkları, kardiyoloji, epidermiyoloji gibi çeşitli bilimsel dallarda eğitimler sağlanır. İlk üç sene temel tıp eğitimi alan öğrenciler sonrasında klinik uygulamaların daha yoğun olduğu eğitimler alırlar. Son sınıf eğitimi ise tamamen uygulamalardan meydana gelir. Diş hekimliği fakültesinde çene ve yüz cerrahisi, ağız mukoza hastalıkları alanlarında uzmanlık eğitimleri verilir.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir