2025 TR-YÖS/1 ile Türkiye’deki Üniversitelere Yeni Bir Kapı Açılıyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki üniversitelere daha fazla sayıda ve nitelikli uluslararası öğrenci kazandırmak amacıyla düzenlenen 2025 TR-YÖS/1 sınavı, 60 ülkede ve 88 merkezde gerçekleştirilecek. Türkiye dışında toplam 59 ülkede ve 69 merkezde düzenlenecek olan sınav, Türkiye’de ise 18 ilde, 19 merkezde yapılacak.
Başvurular Başlıyor: 2025 TR-YÖS/1’e Katılmak İsteyen Adaylar Dikkat!
2025 TR-YÖS/1 sınavı 11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek ve başvurular yarın başlayacak. Adaylar, 12 Mart’a kadar ÖSYM’nin internet sitesinden başvuruda bulunabilecek, geç başvurular ise 18-20 Mart tarihleri arasında alınacak.
Çeşitlilik ve Kolaylık: 2025 TR-YÖS/1’in Öne Çıkan Özellikleri
2025 TR-YÖS/1 sınavı 6 dilde düzenlenecek. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça dillerinde yapılacak sınav, uluslararası adaylara geniş bir dil seçeneği sunacak.
Geçerlilik ve Kabul: TR-YÖS Sonuçları ve Diğer Değerlendirme Kriterleri
Devlet üniversiteleri artık uluslararası öğrenci kabulünde kendi sınavlarını düzenlemiyor. TR-YÖS sonuçları yanı sıra Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen IB, Abitur, GCE AL gibi lise not ortalamaları da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor. Vakıf üniversiteleri de TR-YÖS sonuçları ile öğrenci kabul edebilecek.
Kimler Başvurabilir: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar İçin Şartlar
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı da kendi öğrenci kabulünde TR-YÖS sınavını kullanıyor. Başvuruda bulunabilmek için belirli kriterlere uygun olmak gerekiyor. Adayların lise son sınıfta olmaları veya mezun durumda bulunmaları, yabancı uyruklular, Türk vatandaşlığından çıkan yabancı uyruklular/mavi kartlılar, yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenler/çift uyruklular gibi belirli şartları taşımaları gerekiyor.
YÖK, TR-YÖS sınavını Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına başvurularında kolaylık sağlamak amacıyla başlatmış ve 2023 yılında ilk uygulamasını gerçekleştirmişti. Bu yeni adım, Türkiye’nin uluslararası öğrencilere kapılarını daha geniş açmasını sağlayacak gibi görünüyor.