Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), 2025 yılı bütçe teklifine göre 197 milyar 609 milyon 747 bin lira ödenek aldı. Bu ödenekten en yüksek pay, yüzde 95 ile 187,9 milyar lira ile Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı’na ayrıldı. Program, su kaynaklarının araştırılması, kalitesinin izlenmesi, tarımsal sulama, taşkın kontrolü ve içme suyu temini gibi alt başlıkları içeriyor.
Su ve Toprak Kaynaklarının Geliştirilmesi
DSİ tarafından Türkiye’deki su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi için depolama tesisleri, sulama ve drenaj tesisleri ile taşkın kontrol tesisleri inşa ediliyor. Ayrıca su kaynaklarının etkin kullanımı ve korunması amacıyla yönetim planları, su tahsis planları, havza master planları ve kuraklık yönetim planları oluşturuluyor.
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme
DSİ, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri sunarak sulu tarım alanlarını arttırıyor. Toplulaştırılan arazi alanı 10,3 milyon çıkarılacak ve sulamaya açılan alanın da genişletilmesi planlanıyor.
Taşkın Kontrolü ve İçme Suyu Temini
DSİ, taşkın kontrolü tesisleri inşa ederek tarımsal üretimi artırıyor ve sel riskini azaltıyor. Ayrıca içme suyu temini için yeni tesisler kurarak içme suyu miktarını artırıyor. Öncelikle ihtiyaçları göz önünde bulundurarak projeleri hayata geçiriyor.
Bu programlar çerçevesinde DSİ’nin gelecek yıllarda su ve tarım alanlarına yönelik önemli çalışmalar yapması ve kaynakları verimli şekilde yönetmesi bekleniyor.