Bursa Teknik Üniversitesi’nde gıda atıklarından biyobozunur ambalaj üretimi projesi başlatıldı. Amaç plastik kullanımını azaltmak ve atıkları değerlendirmek.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından yürütülecek yeni bir proje, gıda endüstrisi atıklarını çevre dostu biyobozunur ambalaj malzemelerine dönüştürmeyi hedefliyor. Proje kapsamında, plastik kullanımını azaltma ve gıda atıklarını yeniden değerlendirme amaçlanıyor.
Projenin yürütücülüğünü Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Neşe İşman üstleniyor. Ekipte ayrıca Doç. Dr. Pınar Terzioğlu ve Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar da yer alıyor.
Gıda sanayisinde oluşan meyve kabuğu tozları, geliştirilecek özel yöntemlerle ambalaj üretiminde değerlendirilecek. Bu sayede meyve kabuklarındaki doğal bileşenlerden yararlanılarak gıda ürünlerini koruyabilen yeni nesil ambalajlar üretilecek.
Geliştirilecek ambalajlar, dayanıklılık, gıdayı koruma ve doğada çözünebilirlik gibi özellikler açısından laboratuvar ortamında test edilecek. Bu çalışma, geleneksel ambalajlara sürdürülebilir bir alternatif sunmayı amaçlıyor.
Proje yürütücüsü Neşe İşman, sentetik plastiklerin çevreye verdiği zararlara dikkat çekerek, projenin gıda endüstrisi atıklarını değerlendirerek petrol bazlı plastiklere alternatif oluşturmayı hedeflediğini belirtti.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversitelerin toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretmesinin önemini vurguladı. Çağlar, projenin sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi anlayışına önemli katkılar sunacağını ifade ederek proje ekibini tebrik etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]