Akıllı Sistemler Trafik Kazalarını Azaltıyor
Karayollarında güvenli seyahat ve trafik kazalarının asgariye indirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Akıllı Ulaşım Sistemlerinin (AUS) yaygınlaştırılması hedefleniyor. GPS ve kablosuz teknoloji kullanılarak oluşturulan bu sistemler, sürücüleri olumsuz hava koşulları, kazalar, yol çalışmaları gibi durumlarda önceden uyararak trafik kazalarını en aza indirmeyi amaçlıyor.
Akıllı Yolların Uzunluğu Artacak
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda Akıllı Ulaşım Sistemlerinin uygulandığı kesimlerin uzunluğunun artması planlanıyor. 2025 yılına kadar 170 kilometreye, 2026’da 180 kilometreye, 2027’de ise 190 kilometreye yükseltilmesi öngörülüyor. Ayrıca, devlet ve il yollarına kurulan iletişim altyapısının da genişletilerek 2027 yılına kadar 650 kilometreye çıkarılması hedefleniyor.
Trafik Güvenliği ve Yol İşaretlemeleri
2025’te 34 kaza kara noktasında iyileştirme çalışmalarının yapılacağı belirtilirken, yatay ve düşey işaretleme alanında da çalışmaların artırılacağı ifade ediliyor. Bu kapsamda 31 milyon 800 bin metrekare yatay, 136 bin metrekare düşey işaretlemeyle 2 bin 100 kilometre otokorkuluk yapımı hedefleniyor.
Uykusuz Sürücüler İçin Özel Önlem
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlar nedeniyle dikkati dağılan sürücüler için sarsma bantları kullanılacak. Bu bantlar, sürücüleri sesli veya titreşimli uyararak beklenmedik durumlarda uyanık kalabilmelerine yardımcı olacak. 2025 yılında planlanan 725 kilometrelik sarsma bandı yapımıyla da bu önlem genişletilecek.