TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Uluslararası Açık Bilim Haftası’ nedeniyle düzenlenen etkinlikte, ‘Aperta Türkiye Açık Arşivi’ni tanıttı ve kurumun 2022 hedeflerini açıkladı. Etkinliğin ana konuşmacısı olan Prof. Dr. Mandal,..
Etkinliğin ana konuşmacısı olan Prof. Dr. Mandal, ‘Aperta Türkiye Açık Erişim Arşivi ile Ekosistemimizde Birlikte Başarma’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılı Global Risk Raporu’ndaki verilere değinen Prof. Dr. Mandal, gelecek 10 yılda karşılaşılması beklenen salgın hastalıklar ve iklim değişiklikleri gibi sorunlara dikkat çekti.
Sorunların çözümüne yönelik çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımının artık gereklilik olduğunu ifade eden Mandal, bunun açık bilim ve açık erişim ile öğrenilebileceğini kaydetti. UNESCO’nun yayınlamış olduğu rapora da atıf yapan Prof. Dr. Mandal, raporun açık bilime olan ihtiyacının artık kritik öneme sahip olduğunu kaydetti. Mandal, güçlüklerin bölgesel değil küresel boyutta olduğunu, bilginin üzerine inşa edilince ve paylaşılınca kıymetleneceğini dile getirdi.
“AÇIK BİLİM, BİR KÜLTÜR HALİNE GELMELİ”
Karşılaşılan güçlüklerin düzeyi arttıkça açık bilime olan ihtiyacın da arttığına vurgu yapan Prof. Dr. Mandal, ortak açık bilim anlayışının teşvik edilmesi, açık bilim için insan kaynaklarına, eğitime, dijital okuryazarlığa, kapasite geliştirmeye yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti.
ULAKBİM olarak TÜBİTAK’ın alt yapısının kuvvetli olduğuna işaret eden Mandal, açık bilim için farkındalık çalışmalarının önemine değinerek, açık bilimin artık bir kültür haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Mandal, bu kapsamda var olan ile yetinmeyip yeni arayışlara ihtiyaç olduğunu, uluslararası paydaşlarla birlikte sürecin yönetim kısmının da şekillendirilmesi gerekliliğini vurguladı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)