Türkiye’de E-Ticaret Hacmi Geçen Yıl Yüzde 115,15 Arttı
Ticaret Bakanlığı, “Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu”nu yayımlayarak sektördeki önemli gelişmelere yer verdi. Rapora göre, Türkiye’nin e-ticaret hacmi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artışla 1,85 trilyon liraya ulaştı. İşlem sayısı da aynı dönemde yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adet oldu. Bu yıl içinse e-ticaret hacminin 3,4 trilyon lira, işlem sayısının ise 6,67 milyar adet olması öngörüldü.
En Büyük Pay Beyaz Eşya Sektöründe
Rapora göre, e-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019’da yüzde 10,1 iken geçen yıl bu oran yüzde 20,3’e yükseldi. e-Ticaret hacminin GSYH içindeki payı ise yüzde 6,8 oldu. En büyük payı 233 milyar lira ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü aldı.
İllere Göre E-Ticaret Uyum Endeksi
Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen metodolojiyle Türkiye’de illerin e-ticarete uyumuna ilişkin endeks oluşturuldu. En yüksek e-ticaret uyumuna sahip iller sırasıyla İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli olarak belirlendi.
E-Ticaret İşletmelerinin Yapısı ve Profili
Türkiye’de e-ticaret yapan işletme sayısı geçen yıl itibarıyla 559 bin 412’ye ulaşırken, pazar yerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı ise 540 bine yaklaştı. Ülkede e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 76’sını şahıs, yüzde 21’ini limitet, yüzde 3’ünü anonim şirketler oluşturdu.
Kasım Ayı Kampanyaları ve E-Ticaret
Geçen yıl en yoğun dönem, kasım ayında yaşandı. Bu dönemde e-ticaret hacmi, yıl genelindeki aylık ortalamaların yüzde 50 üstünde seyretti. 24 Kasım Öğretmenler Günü, en yüksek işlem yapılan günlerden biri olarak kaydedildi.
Kargo Gönderimleri ve Kargo Alımları
İstanbul, en çok kargo gönderimi yapan il olarak öne çıkarken, en fazla kargo alan il yine İstanbul oldu. e-Ticaret yoluyla en çok satılan ürünler arasında ayakkabı, cep telefonu, bilgisayarlar, mutfak aletleri bulunurken, meyve, sebze, et, kahve gibi ürünler gıda sektöründe öne çıktı.