TEKNOFEST İHA Finalleri Malatya’da Başlıyor

TEKNOFEST İHA Yarışmaları’nın final heyecanı Malatya’da başlıyor. 7 binden fazla takımın başvurduğu yarışmalarda, genç yetenekler İHA teknolojilerindeki hünerlerini sergileyecek.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
TEKNOFEST İHA Finalleri Malatya’da Başlıyor

TEKNOFEST Uluslararası ve Liseler Arası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışmaları’nın final etabı, genç yetenekleri teknoloji alanında buluşturmak amacıyla Malatya’da başlıyor. Bu yarışmalar, Türkiye’nin insansız hava araçları alanındaki teknoloji ekosistemine katkı sağlamayı hedefliyor.

TÜBİTAK yürütücülüğünde düzenlenen İHA Yarışmaları, bu yıl Sabit Kanat, Döner Kanat ve Serbest Görev olmak üzere üç farklı kategoride gerçekleştiriliyor. Yarışmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ana yürütücülüğünde yapılıyor.

Genç Yetenekler İHA Teknolojileriyle Buluşuyor

İHA teknolojilerine yönelik yoğun ilgi, yarışmalara başvuran takım sayısına da yansıdı. Liseler Arası İHA Yarışması’na 6 bin 463 takım başvururken, Uluslararası İHA Yarışması’nda ise 880 takım arasından Türkiye, Bangladeş ve Endonezya’dan 58 takım finalist oldu. Toplamda 7 binden fazla takım, gökyüzü için mücadele etti.

Liseler Arası İHA Yarışması’nda Döner Kanat kategorisine 3 bin 715, Sabit Kanat kategorisine 1.690 ve Serbest Görev kategorisine 1.058 takım başvurdu. Uluslararası yarışmada ise Döner Kanat kategorisinde 254, Sabit Kanat’ta 290 ve Serbest Görev’de 336 takım mücadele etti.

Finale kalan takımlar, geliştirdikleri İHA’ların teknik yeterliliğinden otonomi seviyesine, uçuş performansından yenilikçiliğe kadar birçok kriter üzerinden değerlendirilecek. Bu süreç, gençlerin yenilikçi fikirlerini ürüne dönüştürmeleri için bir platform sunuyor.

Mühendislik Becerisi ve Teknik Yeterlilik Öne Çıkıyor

Yarışma süreci, Proje Sunum Raporu, Hazırlık ve Görev Videosu ile Final Yarışması olmak üzere üç aşamadan oluştu. Final aşamasına ulaşan takımlar, kesin kayıt işlemlerinin ardından İHA’larını uzman hakemlerin teknik kontrolüne sunacak. Araçların ağırlığı, yapısal dayanımı ve elektronik donanımlarının güvenliği gibi unsurlar titizlikle incelenecek.

Teknik kontrolü geçen takımların asıl mücadelesi uçuşlarla başlayacak. Sabit Kanat ve Döner Kanat kategorilerinde uçuş süresi, otonomi seviyesi, yük taşıma başarısı ve teknik özellikler puanlamaya dahil edilecek. Serbest Görev kategorisinde ise otonomi, kararlılık, görev etkinliği, yerli ürün kullanımı, yenilikçilik ve sadelik gibi sekiz ana kriter değerlendirilecek.

Dereceye giren takımları yüz binlerce liralık ödüller bekliyor. Uluslararası İHA Yarışması’nda birincilere 250 bin TL, ikincilere 200 bin TL, üçüncülere ise 175 bin TL ödül verilecek. Liseler Arası İHA Yarışması’nda ise birinciler 200 bin TL, ikinciler 150 bin TL, üçüncüler 120 bin TL ödül kazanacak.

Final etabının 8-13 Eylül tarihleri arasında Malatya Tulga Havalimanı’nda gerçekleştirileceği yarışmalarda, 8 Eylül’de kesin kayıt ve teknik kontroller yapılacak. 9-12 Eylül tarihleri arasında yarışma uçuşları gerçekleştirilecek ve 13 Eylül Pazar günü ödül töreni düzenlenecek. Yarışmanın ardından bir sonraki durak, 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Şanlıurfa’da düzenlenecek TEKNOFEST 2026 olacak.

Benzer Haberler
Kuzey Kore Yapay Zeka Destekli Füze Geliştirdi
Kuzey Kore Yapay Zeka Destekli Füze Geliştirdi
HAVELSAN’dan Şanlıurfa’da Köy Okullarına ‘Mühendis Çocuk Yollarda’ Projesi
HAVELSAN’dan Şanlıurfa’da Köy Okullarına ‘Mühendis Çocuk Yollarda’ Projesi
HyperX Ekosistemi Oyun Deneyimini Tamamlıyor
HyperX Ekosistemi Oyun Deneyimini Tamamlıyor
Dünyanın en iyi dron pilotları TEKNOFEST Güneydoğu’da yarışacak
Dünyanın en iyi dron pilotları TEKNOFEST Güneydoğu’da yarışacak
Çin’de Üretken Yapay Zeka Kullanıcıları 700 Milyonu Aştı
Çin’de Üretken Yapay Zeka Kullanıcıları 700 Milyonu Aştı
TEKNOFEST Güneydoğu Şanlıurfa’da Başlıyor
TEKNOFEST Güneydoğu Şanlıurfa’da Başlıyor
Teknolojinin Doğru Adresi..
Tekno Cini - Teknocini.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO CİNİ 'inde saklıdır.