Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. Reklam: News Tanıtım

Tekno Cini – Teknocini.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Filistin’in BM Üyelik Başvurusu Yeniden Gündemde

Filistin’in BM Üyelik Başvurusu Yeniden Gündemde

admin admin -
29 0

Filistin’in Tam Üyelik Talebi BMGK’de Oylanacak

Filistin’in BM Daimi Temsilciliği, Cezayir tarafından hazırlanan karar tasarısının BM Genel Kurulu’na sunulduğunu duyurdu. Tasarıda, “BM Genel Kurulu’na Filistin’in tam üye olarak kabul edilmesi tavsiye edilir.” ifadesi yer alıyor.

ABD Veto Sinyali Verdi

ABD yönetimi, Filistin’in tam üyelik talebine yönelik veto sinyali verdi. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, konuya ilişkin tutumlarının değişmediğini ve üyelik konusunun İsrail ve Filistin arasında müzakere edilmesi gerektiğini belirtti.

Üyelik İçin Gereken Süreç

Karar tasarısının geçmesi için BM Güvenlik Konseyi’nde 5 daimi üyenin veto yetkisini kullanmaması ve 9 “evet” oyu alması gerekiyor. Eğer konsey olumlu karar verirse, konu BM Genel Kurulu’na sevk edilecek. Genel Kurulda üyelik için 3’te 2 çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

Filistin’in BM Geçmişi

Filistin, 2011’de tam üyelik başvurusu yapmış ancak o dönemde destek bulamamıştı. 2012’de “gözlemci statüsü” almıştı. Son olarak, Filistin’in BM Genel Sekreteri’ne yaptığı üyelik başvurusunu yeniden ele alınması için talepte bulunduğu bildirildi.

İlgili Yazılar