Eren Günhan Ulusoy’dan Tarımsal Üretimde Gücünü ve Hedeflerini Açıkladı
Eren Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tarımsal üretimdeki gücünden bahsederek, 164 ülkeye un ihracatı gerçekleştirdiklerini ve bu dış satımdan yıllık 1 milyar doların üzerinde gelir elde ettiklerini vurguladı. Ulusoy, Türkiye’nin daha fazla üreterek tüketimde yerli buğdayın payını artırması gerektiğini belirterek, çiftçilerin daha fazla kazanacağını ve un sanayisinin ihracatını sürdüreceğini ifade etti. Bu yıl 21 milyon ton buğday üretimi beklendiğini dile getiren Ulusoy, 2024’te yine 3,5 milyon ton civarında un ihracatıyla dünya şampiyonluğunu devam ettireceklerini açıkladı.
Tarımda Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşmenin Önemi
Ulusoy, tarımda sürdürülebilirliğin insan hayatının temel ihtiyaçlarından biri olduğunu belirterek, küresel hava koşullarındaki değişiklikler, kuraklık, artan yaşam maliyeti, pandemi ve savaşların gıda tedarik zincirini tehdit ettiğini dile getirdi. Tarımda sürdürülebilirliğin hayati önem arz ettiğini vurgulayan Ulusoy, şirketlerin dijital hassas tarım araçlarına yatırım yaptığını ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni nesil tarım sektörüne teşvikler verdiğini belirtti. Örtü altı üretime ve organik tarıma teşviklerin verildiğini ifade eden Ulusoy, çiftçilere desteklerden faydalanmalarını önerdi.
Lisanslı Depoculuk: Üretimi ve Depolamayı İzlenebilir Hale Getiriyor
IAOM Avrasya Başkanı Ulusoy, lisanslı depoculuğun işletmecilere ve çiftçilere sağladığı teşviklerle ülke ekonomisi ve tarımına büyük avantajlar sunduğunu belirtti. Lisanslı depoculuğun ürün fiyat dalgalanmalarını kontrol altına aldığını ifade eden Ulusoy, Türkiye’de sistemin gelişme hızının tatmin edici olduğunu söyledi. Lisanslı depoculuğun üretimi ve depolamayı izlenebilir hale getirdiğini vurgulayan Ulusoy, sektörün önemine dikkat çekti.