TEKNOFEST’te sergilenen yerli teknoloji, mermi izlerinin giriş yönünü lazerle belirleyerek olay yeri incelemesinde süreyi kısaltıyor.
Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), bu yıl Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda ziyaretçileriyle buluşuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı’nın yürütücülüğünü üstlendiği ve TRT’nin iletişim paydaşlığındaki festivalde, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli bir teknoloji sergileniyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki olay yeri inceleme ekiplerinin kullandığı bu kit, suç mahallerindeki detayları daha hızlı ortaya çıkarmak ve inceleme sürelerini kısaltmak amacıyla geliştirildi. Lazer teknolojisiyle mermi giriş yönünü belirleyerek atışın geldiği noktayı tespit etmeyi amaçlıyor.
Olay alanına kurulan sistem, merminin bir cisme giriş yönüne lazer yansıtarak çalışıyor. Bu lazer yardımıyla açı ve mesafe ölçümü yapılıyor. Elde edilen veriler, ekiplerin olayın yaşandığı bölgeyi ve detayları daha süratli bir şekilde aydınlatmasına olanak tanıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü’nden Komiser Yardımcısı Kadir Çolak, geliştirilen kitin olayların aydınlatılmasında önemli bir kolaylık sağladığını belirtti. Çolak, teknolojinin ekiplerin çalışmalarını nasıl kolaylaştırdığını şu sözlerle aktardı:
“Herhangi bir noktadan yapılan atış veya yorgun düşen mermi, zeminde oval şekilde bir iz bırakmaktadır. Bu iz, belirli bir eksen dahilinde bir açı oluşturur. Biz bu açıyı matematiksel yöntemlerle hesaplayarak lazer sistemlerimizle atışın nereden geldiğini tespit etmeye çalışıyoruz.”
Çolak, sistemin mermi çekirdeğinin giriş-çıkış noktasında matematiksel hesaplamalar yaptığını ve kısa kenar bölü uzun kenarın ters sinüsünü alarak belirli bir açı belirlediğini ifade etti. Belirlenen açıya göre yükseklik hesaplaması yapıldığını ve lazer sistemlerinin entegre edilmesiyle atışın hangi noktadan geldiğinin tespit edildiğini ekledi.
Geliştirilen kitin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Çolak, “Vatandaşın hizmetinde kullandığımız ekipmanları tanıtmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ürünlerin tamamen Türk mühendisler tarafından yapılmış olması bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır.” dedi. Eskiden ip yardımıyla yapılan işlemlerin lazer sistemiyle büyük kolaylık kazandığını belirten Çolak, sistemin mermi çekirdeğinin geliş açılarındaki kırılmaları da göstererek olayların aydınlatılmasında büyük fayda sağladığını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]