Yerli Sanayii Kuruluşlarına Destek
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programına göre, savunma, anayurt güvenliği, havacılık ve uzay sanayii alanlarında yerli sanayii kuruluşlarının yatırım ve nitelikli personel istihdam faaliyetleri desteklenecek. Bu destek kapsamında, kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilere yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine de destek verilecektir.
Yenilikçi Projeler ve AR-GE Faaliyetleri
– Kompozit Katı Yakıtlar İçin Bağlayıcı-Katalizör Bileşeni Geliştirilmesi Projesi
– Kuantum Lidar Geliştirilmesi Projesi
– Mikrodalga Kuantum Radar Bileşenleri Geliştirilmesi Projesi
– Kuantum Odak Teknoloji Ağı Çalışmaları
– Soğuk Atom Tabanlı Ataletsel Sensör Geliştirilmesi Projesi
– Rubidyum Atomik Saat Geliştirilmesi Projesi
– Kuantum Temelli Manyetik Anomali Tespiti Projesi
İnsan Kaynağına Yatırım
2025 yılında sektörün artan nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere eğitim altyapısı güçlendirilecek, teknoloji yarışmalarıyla savunma sanayisine olan ilgi artırılacak. Anadolu ve fen liseleri ile üniversite öğrencilerine yönelik yetkinlik geliştirme programları devam edecek. Ayrıca, Gençlik Zirvesi ve dijital öğrenme ağı gibi projelerle genç yetenekler desteklenecek.
Yetkinlik Artırma ve Sivil Alanda Kullanım
Savunma sanayisindeki yetkinlikleri artırmak amacıyla YETEN 2.0 ve EYDEP gibi programlar yürütülecek. Ayrıca, savunma sanayii yeteneklerinin sivil alanda kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek.
Hedefler ve Beklentiler
2025 yılında yerlilik oranının yüzde 82’ye, ihracatın 7,3 milyar dolara, cironun 18,2 milyar dolara ve istihdamın yaklaşık 109 bine çıkması hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak için sektördeki yerli üretim ve AR-GE faaliyetlerine verilen destekler devam edecek ve sektörün küresel ölçekte rekabet gücü artırılacaktır.